Scheepsjongens

Leeftijd:
11 tot 14 jaar

Eens je zeewelpentrui ontgroeid, word je scheepsjongen. Je beleeft het spel van Scouting zowel te land als te water. Je kan je vaardigheden als zeescout volledig ontplooien: roeien of zeilen, sjorconstructies maken, op tweedaagse... Een drukke periode! In het vaarseizoen is zeilen bijna een wekelijkse activiteit. Sjorren staat centraal op scheepsjongenskamp.

Flickr embedded slideshow

Aftellen naar het kamp:

Planning oktober:

Vrijdag 30 september - zondag 2 oktober - Laastejaarsweekend

Dit weekend is speciaal in elkaar gestoken voor de laatstejaars! Een tof weekendje om het scoutsjaar mee af te sluiten nèt voor de overgang. We informeren jullie later nog met meer info over dit weekend.

Laatstejaars, hou dit weekendje zeker vrij.

7-8 oktober - Overgangsweekend

Het is weer eens zover, overgangsweekend. De magische overgang is aangebroken waarop je plots vanop de ene dag op de andere als het ware in de andere tak gesmeten wordt. Dompel jezelf onder in lekkernijen zoals ketchup, mayonnaise. Eet vieze papjes en ga zo maar door. Dit zijn slechts enkele van de smakelijke rituelen die je ondergaat als overganger, maar steeds wel zaken die je bij zullen blijven!

Waar? Drieboomkensberg, Sint Pauluslaan 14, 2390 Malle

Aankomst? Zaterdag om 13u aankomen. Kom zeker op tijd want het is een stukje wandelen! We openen om 13u10 en laten iedereen omkleden zodat we stipt om 14u overgang van start kunnen laten gaan. 's Avonds na het douchen zal er gelegenheid zijn voor te blijven eten (wordt vervolgd!) en te blijven plakken. Je overgangertje kan blijven slapen zaterdagavond om kennis te maken met de nieuwe tak. Waarop er zondagochtend ontbeten wordt, spelletjes gespeeld worden etc.

We sluiten het weekend daar af op zondag om 13u!

16 oktober - 1e vaardag!

HW: 8u25 - 4m83 TAW

LW: 14u46 - 0m41 TAW

HW: 20u43 - 4m88 TAW

De meesten onder jullie zullen al weten wat bovenstaande cijfers betekenen, maar voor de nieuwkomers onder jullie gaan we meteen de logica uitleggen van start- en einduur voor de vaarvergaderingen! Eens als je de logica snapt kan je zelf online de getijden van Antwerpen opzoeken en al zelf kunnen raden wanneer er in en uit het water moet gegaan worden. (of de leiding contacteren van welke site zij hun getijden halen ;) ). Hieronder zodus de uitleg:

Onze steiger is niet oneindig lang, dus de trailer waarop onze skarl ligt kan dus niet verder dan het einde. Hoe diep is dit dan? Ongeveer 2.5 meter. De gouden regel die we als ervaren scheepsjongensleider hanteren is “2.5 uur voor/na hoogwater”. Dat wilt dus zeggen dat de skarl vandaag vanaf ongeveer 6h tot en met 11u erin gelegd kan worden. Heel vroeg openen is niet nodig voor vandaag want we hebben tijd. Vandaag wordt het dus...

OPENEN OM 9u!

Hoe sneller de skarls op- en afgetuigd kunnen worden, hoe later we kunnen openen en hoe vroeger we kunnen sluiten. Als iedereen dus een handje toesteekt kan het veel vlotjes gaan ;)

Wanneer sluiten we?

Ongeveer vanaf 18u zullen we de skarls uit het water kunnen halen, wat dus wilt zeggen dat we ten vroegste om 20u pas kunnen sluiten! (aftuigen… Hoe sneller dit gedaan wordt, hoe sneller we deze topzeildag kunnen afsluiten!) - Het kan zijn dat het héél vlotjes gaat dus sta paraat voor een mogelijks berichtje in de Whatsapp-groep dat we vroeger kunnen sluiten. Zo'n lange dag verdient ook een goeie nachtrust voor de daaropvolgende schooldag ;)

Nog een belangrijke opmerking: zorg dat je Zéker voor elke vaarvergadering voor donderdagavond WETTIGT of je al dan niet aanwezig bent!

Huiswerk: Als je weet dat het Hoog Water (HW) is om 8u en om 20u - en Laag Water (LW) om 15u, probeer eens in te beelden naar waar de stroming staat op elk tijdstip van de dag. Tegen tij zeilen doen we zelden dus probeer ook eens onze bestemming te raden vandaag. Is het Kruibeke of Lillo?

23 oktober - 2e vaardag - korte editie

HW: 3u24

LW: 9u47

HW: 15u38

Zoals u aan het tij kan zien is het zeer vroeg hoog water. We zullen deze keer niet het eerste HW van de dag proberen te halen, maar in de plaats daarvan proberen we na LW erin te gaan en snel genoeg na HW eruit te gaan! De skarls gaan in het water omstreeks 14u (net na het eten) en draaien terug richting de basis vanaf het dooie pot is (om 15u38 dus!).

Vandaag openen op de basis om 10u en we sluiten hier weer om 18u30!

30 oktober - 3e vaardag - lange editie en misschien wel de laatste van dit jaar!

Allriiight! Ondertussen al 2 vaarvergaderingen gehad zeg. Jullie zullen er wel al wat van kennen. (en huidige 3ejaars zullen ondertussen al de kneepjes van het vak vanbuiten moeten kennen!)

HW: 6u42

LW: 13u34

HW: 19u03

Ideale uren voor een dagje Lillo. We houden het hieronder kort en bondig ;)

openen om 7u30 en we sluiten weer om 18u. Snel optuigen is de boodschap of je mist het tij!!!

Dat was het dan voor deze maand zorg dat je zeker elke week WETTIGT of je komt zondag, voor donderdagavond! Hou ook steeds de Whatssapgroep in de gaten aangezien er extra info in kan komen. Het is ook steeds mogelijk dat een vaarvergadering afgelast kan worden door mogelijkse onweders. Zeilen tijdens een storm of teveel wind is namelijk onveilig. Er kan dus potentieel een beslissing vanuit de ploeg komen om de vergadering af te lassen op zaterdagavond!

Hieronder belangrijke nummers:

Simon De Ketelaere: +32 474 94 48 31

Michiel Helincks: +32 497 70 47 25

Arno Van Boxem: +32 468 32 70 55

Lukas Van Espen: +32 470 64 28 47

Klik op deze afbeelding om het programmaboekje te raadplegen.

Schipper Lukas: +324 70 64 28 47

Stuurman Arno: +324 68 32 70 55

Stuurman Simon: +324 74 94 48 31

Stuurman Michiel: +324 97 70 47 25

De leidingsploeg zal gewijzigd worden na de overgang 2022.